Nieuws
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Big Benny is Big Business
(Geschreven door Peter Eberson, Dagblad De Limburger, 4 maart 2000)

Om half drie op weg naar Venlo. Big Benny kijkt op de lijst met optredens waar het optreden is. Causerie Boelevaar in Venlo om drie uur," zegt hij tegen schoonvader Ton. Onderweg vertelt de zanger over zijn carrière die niet verliep zoals je van een artiest verwacht. Aspiraties om te zingen had ik nooit. Ik ben eigenlijk entertainer. Samen met mijn broer Dré organiseer ik Bonte Avonden. Zeven jaar geleden zong ik voor het eerst een liedje op zo'n avond. En laat nou net iemand van een platenmaatschappij aanwezig zijn. Op weg naar huis had ik mijn eerste platencontract op zak. De single Sjat van Mich was het resultaat. Ik ging langs de deuren in de buurt 't Veld in Roermond. Verkocht op een zondagmorgen 481 cd's. Het succes beperkte zich aanvankelijk tot de buurt waar hij opgroeide en nog steeds woont. De succescirkel breidde zich langzaam uit naar de rest van Roermond, Midden-Limburg, Noord-Limburg en sinds twee jaar ook Zuid-Limburg en een deel van Brabant.

Inmiddels is de artiest ondergebracht bij de platenmaatschappij van Beppie Kraft en heeft hij vijf albums en zeven singles op zijn naam staan. Met Franz Theunisz behoort hij tot de top van het Limburgse schnabbelcircuit. Big Benny brengt zijn motto Een feest is geen feest als Big Benny niet is geweest" bijna dagelijks in de praktijk. Zijn optredens beperken zich niet meer tot de carnavalstijd. Het hele jaar door zingt hij op feesten, partijen, bruiloften en evenementen. En dat allemaal naast zijn dagelijkse werk als adjunct-directeur van een weekblad. Een goudmijntje? Ik zou mijn brood kunnen verdienen met optreden, maar je weet nooit hoe lang het succes blijft. Het extra geld is mooi meegenomen, maar het is niet alles goud wat blinkt. Ook de belastingdienst eist zijn deel op. Er kan bijna niet gesjoemeld worden. Maar het is waar. Zolang er voldoende optredens zijn blijft er altijd een aardig centje over." Wat een halfuurtje Big Benny kost? Dat varieert. Zullen we zeggen tussen de driehonderd en achthonderd gulden. De hoogte van het honorarium is afhankelijk van de opdrachtgever. Verenigingen betalen minder dan bedrijven."

Niet alleen het honorarium varieert ook de entourage waar Big Benny optreedt verschilt. In Venlo, het tweede optreden deze dag, treft hij een leeg café aan terwijl hij toch echt over een half uur moet zingen. Een verschil met de uitzinnige menigte in Tegelen. De kastelein van de Causerie in Venlo heeft de zanger geboekt ter opluistering van het lichten van de spaarkas. Als alle leden komen moeten er zestig mensen binnen zijn. De kastelein heeft met Big Benny drie uur afgesproken terwijl de leden pas om half vier zullen komen. Een communicatiefoutje. Hier baal ik van," zegt Big Benny. Nu is het volgende optreden gelukkig pas om vijf uur, maar als ik om vier uur nog een optreden had moet je toch om drie uur beginnen. Lees verder