Nieuws
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Microfoon en tennisracket onmisbare attributen voor Big Benny
(Geschreven door Rob van Deurzen, De Trompetter, 5 juni 2001)

Hei kammeraod, doot mich get te kloeke, gaef mich get lurrie veur onger die naas." Deze regel isbij menig inwoner van onze bronsgroene provincie wellicht beter bekend als de openingszin van het Limburgs volkslied. Verantwoordelijk voor de immense populariteit van het nummer 'Lurrie' is de Roermondse 'heavy weight champion' Ben Peters. Die naam zegt u niets? Ongetwijfeld gaat er bij de naam Big Benny wel een belletje rinkelen? De Roermondenaar heeft in de afgelopen jaren een grote bekendheid verworven in de provinciale dialectscene. Het moet al heel gek lopen wil de zanger en entertainer ontbreken op het affiche van het jaarlijkse dorpsfeest, de zitting van de carnavalsvereniging, de braderie op het dorpsplein of het 100-jarig bestaan van de plaatselijke voetbaltrots. Anders gezegd, waar het feest is, is Big Benny. En andersom. Als geen ander weet de zwaarlijvige performer het publiek aan het hossen, dansen en 'sjoenkelen' te krijgen. Zodra hij de planken betreedt slaat de vonk over op de aanwezigen en gaan 'die hendjes' de lucht in. Vol overgave wordt er meegezongen met toppers als 'Sjat van mich, De sultan haet dors, Riet aop dae tap, 't is mich wors en Leve heer gaef os water'. Stuk voor, stuk feestnummers bij uitstek.

Komende zomermaanden duikt de Roermondse zanger de Marlstonestudio in voor de opname van zijn zesde album. De opvolger van de verzamelaar 'Big Benny op z'n best' zal - als alles goed gaat - in oktober van dit jaar het levenslicht zien. De titel van het schijfje luidt naar alle waarschijnlijkheid 'Zjwaor gelaje'. De presentatie staat gepland voor zaterdag 27 oktober en vindt in ieder geval plaats in de sporthal in Melick. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Ben talloze collega-artiesten uitgenodigd, zodat het wederom een spektakel van de bovenste plank belooft te worden. Omdat het organiseren van een dergelijk evenement aardig wat tijd en moeite in beslag neemt, wordt de zanger een handje geholpen door de vastelaovesverenigingen De Veldjmuus en De Markoef en voetbalvereniging EMS.

Dit jaar staat de 36-jarige Ben Peters 25 jaar op het podium. Vijfentwintig jaar geleden beleefde hij zijn vuurdoop, samen met zijn broers Drť en Koos. Als de 'Gebreurs Peters' maakt het drietal Midden-Limburgs met regelmaat onveilig. Met name tijdens de befaamde bonte avonden van De Veldjmuus zijn de drie in hun element en laten ze menigeen van de stoel vallen van het lachen. Zijn eerste optreden als solozanger verzorgde Ben zeven jaar geleden. "Geheel onverwacht", zo zegt hij zelf. "Ik was door mijn schoonvader gevraagd een muzikantenparade te presenteren in Geleen. Omdat ertussen de optredens door met regelmaat pauzes vielen, kwam het verzoek of ik zelf niet een nummer of twee kon zingen. Welnu, ik ben de beroerdste niet en nam de microfoon ter hand,
Lees verder